Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hvad er silikatmaling?

Silikatmaling er en type maling, som er blevet brugt i mere end 300 år til at beskytte huse, og med god grund, da den rummer flere fordele og så er den ovenikøbet miljøvenlig.

Hvis du gerne vil male med maling, som professionelle fagfolk anvender med flot resultat, kan du se mere her: silikatmaling

Silikatmaling kan være flere typer maling. Hvis du skal have malet facaden på huset eller andre ydervægge, er det den rene silikatmaling, der klart er mest velegnet.

Du kan også male indendørs med silikatmaling, ved at bruge en diffusionsåben maling, så murværket kan ånde og slippe af med fugt i væggene. Med silikatmaling er du dermed med til at sikre et sundere og bedre indeklima.

Er silikatmaling den rigtige løsning?

Tjek først ved at spørge hos en forhandler af silikatmaling, om denne type maling er velegnet til dit hus. Malingen hæfter kun på rene og tørre mineralske underlag: mursten, puds/vandskuring, beton, sandsten, eternit, gasbeton og lignende overflader. 

Når man starter arbejdet er det vigtigt at afrense husmurene godt med en højtryksrenser og sørge for at muren er HELT tør, før man begynder at male. Hvis murværket er meget groft eller ujævnt, er det også en god ide at begynde ved at lave en behandling med silikatgrunder, så underlaget er ordentligt.  

Når du herefter maler med silikatmalingen, trænger malingen ind i murværket og indgår i en stærk kemisk forbindelse, dvs. der sker en slags forstening, som giver en meget robust og slidstærk overflade på huset.

Malingen giver et mat, kalket udtryk, som ikke skaller af, hvis hele behandlingen er udført korrekt. 

Silikatmaling er meget holdbar, du kan forvente en holdbarhed på 15-20 år, før facaden skal afrenses igen og behandles med silikatmaling. En anden fin fordel er at malingen er selvrensende. Af den grund har alger, snavs og andet skidt svært ved at sætte sig på overfladen, det sørger regnen derimod for at skylle af. 

Forholdsregler

Ren silikatmaling består bl.a. af kaliumsilikat, der er et bindemiddel og malingen indeholder derudover mineralske farvestoffer. Silikatmaling er basisk og derfor er det nødvendigt at bære beskyttelsesudstyr og handsker, da malingen er ætsende. Sørg for at beskytte øjne og undlad at spise og drikke, mens du påfører malingen. 

Miljøvenlig og klimavenlig maling

Fordelen ved silikatmaling er at denne type maling er miljøvenlig og allergivenlig:

  • Indeholder ikke giftige indholdsstoffer eller giftige gasser
  • Uden allergifremkaldende konserveringsmidler
  • Malingen er selvrensende og lugtneutraliserende